HOVEDSIDEN | BILDER | FILM | MINNEBOK | ENGASJEMENT | MINNEFONDET | SPONSORER | TILTAK OG AKTIVITETER | LINKER


artikkelen her hentet med tillatelse fra journalist Geir Løvli og Fredrikstad Blad

UNGGUTT MISTET LIVET I E6-ULYKKE
Vennene minner ham med graffiti

Vennene kalte ham Spencer, mamma Aleksander. Nå går de sammen om å minnes den meget aktive unggutten, som ble revet bort i en trafikkulykke.


I dag tar Mary-Ann Torp kontakt med advokat for å få opprettet et minnefond etter sin sønn. Johnny Aleksander Torp, Aleksander som moren kalte ham, mistet den 19. september livet i en meningsløs ulykke på E6, noen dager før han skulle ha fylt 20 år.
Den 24 år gamle Camilla Andersen omkom i den samme kollisjonen.
Hvilken sorg og smerte det ligger i å ha mistet sin eneste sønn i sine aller beste år, kan en utenforstående knapt forestille seg. Men Mary-Ann Torp henter styrke i den enorme trøsten som hun har fått fra hundrevis av ungdommer i hele Nedre Glomma-regionen.

Kreativ støtte
– Det har vært til utrolig støtte for meg, sier hun.
Og nevner alt fra det at ungdommer satt ved Aleksanders båre i kapellet til at de arrangerte et stort minneshow i Ridehuset. Der gikk flere av Norges fremste rapartister sammen i en memorial-konsert. Sist fredag var det så en markering på Enter. Den dagen ville Aleksander ha fylt 20 år.
– Han var i ferd med å forberede bursdagsselskapet da han gikk bort, forteller Per Olav Hoff Mydske, bedre kjent som rapartisten Skranglebein.


Bildet er fra FreeRecordshop veggen i Fredrikstad
 
Samlingssted
Egentlig kommer den avdøde unggutten fra Østsiden. De siste årene har moren bodd i Nordre Fredrikstad. Hjemme hos henne og samboeren, langt til skogs, har det vært mang en samling av ungdommer.
– En gang var det 140 her! smiler hun.
I stuen treffer vi i tillegg til Skranglebein andre venner. Thomas Winther er kommet fra Danmark for å hedre sin kamerat, Per Kristian Ek er breakdance-instruktør på Danseloftet, Louise Pedersen sang i begravelsen (der 600 mennesker var til stede).
– Det er veldig godt for meg at ungdommene fortsetter å komme hit, sier moren.

Personlighet
– Spencer var en unik personlighet i hiphopmiljøet i Nedre Glomma-regionen. Han gikk fullt og helt inn for ting, samtidig som han hadde en uhøytidelig og vinnende væremåte, sier ungdommene.
De kaller ham Spencer. Moren ler av «navneforskjellen».
I det hele tatt preges stunden i stua av gode minner om en eksepsjonelt aktiv gutt. Tidligere spilte han ishockey, fotball og innebandy, men gikk over til mer uorganiserte aktiviteter, som snowboard, skateboard og wakeboard. Spencer har også en utmerket breakdanser, og drev instruksjon sammen med Ek på Danseloftet. Modell var han dessuten.

Minnefondet
Pengene som blir til overs fra bilforsikringen vil bli brukt til minnefondet. Mary-Ann vet foreløpig ikke hva det skal kalles, men målgruppen er barn og ungdom som driver med kultur og idrett innen den uorganiserte sektoren.
– De unge trenger idoler. Mange så opp til min sønn. Det har jeg fått prov på i hopetall.
Hun håper også å få med politikerne på å reise en skateboardrampe på branntomten i gågaten.

Eget initiativ
Mary-Ann Torp trenger støtte til å iverksette fondet. Det later ikke til å være noe problem. Helt på eget initiativ har ungdommer iverksatt en rekke aktiviteter allerede, og mye mer er i emning.
Det mest slående er minnesmerket som graffitimalere er i ferd med å male på veggen til Free Record Shop i gågaten. Arbeidet er ikke ferdig ennå, men fremstår allerede som et monumentalt verk, under tittelen «Dancing in heaven».
– Det passer veldig bra på Spencer, er ungdommene enige om, og moren smiler.
– Ja, Aleksander var alltid i aktivitet.

Minnes på nettet
Kreativiteten har som sagt vært meget stor. På nettstedet www.deztroy.org har for eksempel en venn laget en film om Spencer. Her er det også en «memorial»-side som alle kan signere.
«Noen av oss kjenner deg godt, andre kjenner deg ikke idet hele tatt. Det er uten betydning. Du vil bli savnet. Vi ses, Spencer.»
– Det er utrolig rørende, akkurat som alle hilsenene som jeg har fått, sier Mary-Ann Torp.
– Klart at denne tragedien har vært et sjokk for oss alle, en vekker, sier Skranglebein.

Mange har bidratt
De takker begge alle som har bidratt til at alle tiltakene så langt har vært mulig.
– Jeg vil også spesielt få takke kjæresten til Aleksander; Marte Richvoldsen, og alle hans venner ellers, avslutter Mary-Ann Torp.
PS: Danseloftet vil hver onsdag frem til jul arrangere «Spencers dansetrening» i breakdance, både for medlemmer og ikke-medlemmer.